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A. Request for Specific Comments 
 
Glossary 
Question 1. Do respondents support the proposals set out in the glossary 
concerning the proposed new and revised definitions? See Section III. 
 
Response: We consider that the proposals established in the glossary should be 
consistent with the provisions of ISA 620, both in relation to the definitions of 
auditor's expert and specialization, and in what arises from section 8 of the 
standard referring to nature, timeliness and extent of audit procedures. 
If, on the other hand, the IESBA considers that the concepts of ISA 620 are not 
adequate, it should convey this concern to the IAASB so that both 
pronouncements are consistent with each other. 
 
Evaluation of CCO for all Professional Services and Activities 
Question 2. Do respondents support the approach regarding evaluating an 
external expert's competence, capabilities and objectivity? Are there other 
considerations that should be incorporated in the evaluation of CCO specific to 
PAIBs, PAPPs and SAPs? See Section V. 
 
Answer: Work of an external expert used by an accountant in an audit or other 
assurance engagement we support the requirement in the ED to evaluate the 
CCO of the external expert in an audit or other assurance engagement. This 
requirement is also present in ISA 620. However, the proposed paragraphs seem 
not to be aligned with what is established in ISA 620 and 500, and could lead to 
the work of an external expert not fully complying with the CCO requirements. 
cannot be used at all in an audit or other assurance engagement. 
ISA 620 establishes mechanisms so that the auditor can use the work of an 
external expert even when the latter has interests or relationships, requiring the 
application of safeguards so that the accountant feels comfortable with the CCO 
of the external expert (ISA 620, paragraphs 9 and 10, and related application 
material). Accountants are trained to evaluate the reliability of audit evidence, 
which includes considering the objectivity of who prepared the engagement. The 
paragraphs proposed in the ED do not propose an approach in this same sense. 
According to the ED, the result of the CCO assessment of the external expert 
leads to whether or not the accountant can use the expert's work, without the 
option of considering how he could use it by applying any safeguards or carrying 
out any additional work. 
Proposed paragraphs 290.6 A1, 390.6 A1, and 5390.6 A1 state that the 
accountant would violate the fundamental principles of integrity, objectivity, and 
professional competence and due care by engaging an external expert who does 
not meet the CCO requirements. This statement is contradictory to ISAs 620 and 
500, which allow a proportional (scalable) approach based on the relevance and 
reliability of the expert's work, including the evaluation of contradictory 
information and the consistency of audit evidence obtained from other sources. 



We also do not agree that the lack of objectivity of the external expert directly 
affects the objectivity of the accountant who uses her work. 
 
Work of an external expert used by an accountant in an engagement other 
than an audit or other assurance engagement 
We agree that, just as ISA 620 requires an accountant to evaluate the CCO of an 
external expert for an audit engagement, a similar evaluation should be carried 
out when an accountant acts in a company and uses the work of an external 
expert in relation to his professional activities for his employing entity, or (b) 
carries out a non-assurance engagement. 
The accountant needs to assess the competence and capability of the external 
expert, given the direct impact it will have on the quality of the accountant's work 
and compliance with the fundamental principle of professional competence and 
due care. While an external expert's evaluation of objectivity is appropriate for an 
audit engagement or other assurance engagement given the heightened 
expectations of stakeholders in these engagements, the same requirement 
imposed on an accountant performing an engagement that does not assurance 
could be very onerous and lose the incentive to hire an external expert. In the 
context of a non-assurance engagement, there are alternative criteria when 
considering the objectivity of an external expert that are not contemplated in the 
ED proposal. 
If it continues to be argued that it is necessary to evaluate the objectivity of an 
external expert in a non-assurance engagement, we suggest appropriately 
reducing this requirement. A more measured approach would be if an accountant 
knows or has reason to believe that a relationship or circumstance involving the 
external expert and the client could influence his or her objectivity, he or she 
should apply the conceptual framework to determine what safeguards would be 
required or what additional work might be required carried out. 
 
Question 3. Do respondents agree that if an external expert is not competent, 
capable or objective, the Code should prohibit the PA or SAP from using their 
work? See paragraphs 67 to 74. 
 
Answer: No, because, as mentioned in the answer to question 2., mechanisms 
could be established so that the auditor can use the work of an external expert 
even when the latter has interests or relationships, requiring the application of 
safeguards so that the accountant is comfortable with the external expert's CCO. 
 
Evaluation of CCO for Audit or Other Assurance Engagements 
Question 4. In the context of an audit or other assurance (including sustainability 
assurance) engagement, do respondents agree that the additional provisions 
relating to evaluating an external expert's objectivity introduce an appropriate 
level of rigor to address the heightened public interest expectations concerning 
external experts? If not, what other considerations would help to address the 
heightened public interest expectations? See Section (V)(A). 
 
Answer: We agree with the provisions in general, however, as we stated in other 
responses, we consider that the ED should align with the statements of ISA 620 
regarding the evaluation of the objectivity of an external expert, allowing the 
application of safeguards. 



Potential Threats Arising from Using the Work of an External Expert 
Question 5. Do respondents support the provisions that guide PAs or SAPs in 
applying the conceptual framework when using the work of an external expert? 
Are there other considerations that should be included? See Section (VI)(A). 
 
Answer: We consider that the provisions that guide PAs or SAPs in the 
application of the conceptual framework when using the work of an external 
expert are generally acceptable and in our opinion should be aligned with the 
provisions linked to those mentioned in the ISA 620, particularly with the 
provisions of sections A18, A19, A20 regarding the application of safeguards. 


